Nyheter och pressmeddelanden

Här hittar du pressmeddelanden från Datainspektionen och andra nyheter inom vårt verksamhetsområde. För äldre nyheter, se menyn till vänster. Har du frågor om något pressmeddelande kontakta vår pressekreterare.

 • 15 mars Barn kan övervakas via uppkopplad docka

  En internetuppkopplad docka har väckt stor uppmärksamhet i bland annat Norge och Sverige. Orsaken? Tekniken i leksaken möjliggör närgången övervakning av barnet. I det senaste numret av Datainspektionens tidning kan du läsa mer om dockan Cayla, storebrors bäste vän.

 • 8 mars Datainspektionen riktar kritik mot Arbetsförmedlingen

  Granskning visar att handläggarna på Arbetsförmedlingen själva kan tilldela sig behörighet för åtkomst till bland annat personuppgifter om hälsa i förmedlingens it-system och att inga kontroller sker av att tilldelade behörigheter endast används när det behövs för att handläggarna ska kunna fullgöra sina arbetsuppgifter.

 • 14 februari Nej till undantag för drönare

  Datainspektionen säger nej till det lagförslag som i princip skulle göra det fritt fram att flyga med drönare utrustade med kamera på allmänna platser.

 • 31 januari Fel samla in känsliga uppgifter om barn

  Örebro universitet har gjort fel som via en enkät samlat in känsliga personuppgifter om ett barn trots att föräldrarna sagt nej till att barnet ska delta i undersökningen.

 • 27 januari Läs mer om dataskyddsförordningen

  Den 28 januari är det den europeiska dataskyddsdagen. Datainspektionen firar dagen med att öppna en ny del på sin webbplats för information om dataskyddsreformen. Där publiceras bland annat en film som ger en kort introduktion till det nya regelverk som inom kort ersätter personuppgiftslagen.

 • 27 januari Villkorat ja till utökat uppdrag för Datainspektionen

  En utredning föreslår att Datainspektionen ska ta över vissa uppgifter från andra myndigheter och även bli nationell tillsynsmyndighet för EU:s kommande dataskyddsreform. Datainspektionen ställer sig bakom förslagen, under förutsättning att myndigheten får tillräckliga resurser för att kunna utföra sina uppgifter.

 • 23 januari Nya utbildningar med fokus på dataskyddsförordningen

  Datainspektionen utökar nu antalet utbildningstillfällen för den nya dataskyddsförordning som nästa år ersätter personuppgiftslagen och som kommer att få stor påverkan på alla företag, myndigheter och övriga organisationer.


Kommunikationsansvarig

Per Lövgren
Tel 08-657 61 43
eller 070-736 10 80
E-post: per.lovgren@datainspektionen.se

Pressmeddelanden
Vill du få våra pressmeddelanden via e-post?
Klicka här för att anmäla dig

RSS
Här kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.

Följ oss på Twitter
Follow Datainspektion on Twitter

Söker du nyheter, pressmeddelanden och beslut från Datainspektionensom är äldre än 2005, kontakta vår registrator.

E-post: datainspektionen@datainspektionen.se