Frågor och svar om webbplatser med utgivningsbevis


Kan jag kräva att uppgifter om mig på Eniro, Hitta.se, Birthday.se, Ratsit och Merinfo tas bort?

Svar:

Nej.

Sajter som Eniro, Hitta.se, Birthday.se, Ratsit och Merinfo med flera har något som kallas för utgivningsbevis. Det gör att personuppgiftslagen inte gäller dessa sajter. Det i sin tur gör att Datainspektionen inte kan hjälpa dig.

Det du kan göra är att vända dig själv till webbplatsen ifråga och be att dina uppgifter tas bort.

Men om det finns ett utgivningsbevis för webbplatsen så har de alltså rätt att publicera uppgifterna och behöver inte ta bort dem, även om du skulle vilja det.

Hur vet jag om en sajt har utgivningsbevis?

Svar:

Det kan du ta reda på själv.

Det är Myndigheten för press, radio- och TV som ger ut utgivningsbevis. På deras webbplats finns en sökfunktion som du kan använda. Du kan till exempel markera att du vill söka efter utgivningsbevis och sedan skriva in en webbadress i fältet "Domänadress".

Sök efter utgivningsbevis hos Myndigheten för press, radio och TV

Kan Datainspektionen göra något åt sajter som Ratsit och Merinfo?

Svar:

Ja och Nej.

Datainspektionen kan inte se till att sajter som Ratsit och Merinfo tar bort dina uppgifter.
Men, i september 2013 så konstaterade Datainspektionen att Ratsit och Merinfo lämnat ut ekonomisk information om privatpersoner på ett sätt som strider mot kreditupplysningslagen. Företagen hade på sina webbplatser en lönerankning och Datainspektionen ansåg att den rankningen kan användas som en kreditupplysning.

Om sajter som Ratsit och Merinfo lämnar ut den typen av ekonomisk information om personer, så sysslar de med kreditupplysningsverksamhet och måste då följa reglerna i kreditupplysningslagen. Om någon via en sådan sajt begär en kreditupplysning om dig, så måste den personen eller företaget ha ett "legitimt behov". Det kan vara en hyresvärd som ska hyra ut en bostad eller en mobiloperatör som ska sälja ett mobilabonnemang. Dessutom ska du få reda på att någon begärt en kreditupplysning om dig.

Om sajter som lämnar ut kreditupplysningar inte följer dessa två regler så måste de sluta lämna ut upplysningar.

Men, Datainspektionen kan alltså inte se till att företaget tar bort information om dig.

Se pressmeddelande Ratsit och Merinfo bryter mot lagen.

Vad kan jag själv göra för att ta bort mina uppgifter?

Svar:

Dina möjligheter är mycket små att själv ta bort uppgifter som visas på exempelvis Eniro, Ratsit, Merinfo med flera.

Det enda möjliga sättet är att kontakta Skatteverket och ansöka om skyddade personuppgifter men det beviljas enbart om du är utsatt för ett allvarligt och konkret hot.

Du kan kontakta din telefonoperatör och ange att ditt nummer ska vara dolt för nummerupplysningstjänster. Då visas inte ditt telefonnummer på dessa sajter, men alla andra uppgifter om dig kommer att visas även i fortsättningen.

Ska jag ändå klaga till Datainspektionen på sajter som Eniro, Hitta.se, Birthday.se, Ratsit och Merinfo?

Svar:

Nej.

Tyvärr har Datainspektionen inga möjligheter att få den typen av sajter att ta bort information om dig. Även om du skickar ett klagomål till oss och vill få dina uppgifter borttagna så kan vi inte göra något åt det för denna typ av webbplatser.

Tillbaka till Frågor och svar