Hur förhåller sig personuppgiftslagens regler till webbplatser som omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen?

Fråga:

Hur förhåller sig personuppgiftslagens regler till webbplatser som omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen?

Svar:

Personuppgiftslagen gäller inte då personuppgifter publiceras på webbplatser som omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen. Datainspektionen har därmed inte möjlighet att ingripa mot sådana publiceringar. En webbplats kan omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen genom att den har ett utgivningsbevis eller efter en så kallad databasanmälan. Ansökan om att få ett utgivningsbevis respektive databasanmälan görs hos Myndigheten för press, radio och tv.

Många människor vill men får inte sina personuppgifter strukna från webbplatser med hänvisning till att dessa är grundlagsskyddade. Ofta handlar det om så kallade katalogsajter där man kan söka efter personer och få information om exempelvis födelsedagar, adresser och telefonnummer. Sajter som har nummerupplysning, som Eniro.se och Hitta.se får uppgifter från teleoperatörer. Om du inte vill att dina adress- och telefonnummer ska synas när man söker på sådana sajter kan du kontakta din teleoperatör och begära att uppgifterna inte lämnas ut till nummerupplysningsföretag.

I dag finns det också ett antal olika katalogsajter som hämtar uppgifter från kreditupplysningsföretag, där man till exempel kan se vad olika personer tjänar. De flesta av dessa har utgivningsbevis för sin publicering av personuppgifter på sajten. Det kan därför vara väldigt svårt att få bort uppgifter från en sådan sajt. Du kan alltid pröva att kontakta sajten och be att dina uppgifter ska tas bort. Men om sajten vägrar är möjligheten att få bort uppgifterna tyvärr mycket begränsad.

För närvarande utreder regeringen frågor på det tryck- och yttrandefrihetsrättsliga området. I det arbetet ingår att en kommitté ska analysera om skyddet för den personliga integriteten i databaser med utgivningsbevis är tillräckligt.

Läs mer om kommitténs uppdrag

Tillbaka till Frågor och svarExterna länkar

Myndigheten för press, radio och tv

Hos Myndigheten för press, radio och tv kan du se vilka webbplatser som har utgivningsbevis och vilka regler som gäller.