Min kompis har lagt ut en bild på mig på sin Facebooksida. Får han göra det utan att fråga mig?

Fråga:

Min kompis har lagt ut en bild på mig på sin Facebooksida. Får han göra det utan att fråga mig?

Svar:

Ja, man får lägga upp bilder på andra personer på sin Facebooksida, blogg eller liknande så länge bilden inte är kränkande i lagens mening.

Det finns ingen exakt beskrivning av vad som är kränkande enligt lagen, utan det måste bedömas från fall till fall. Hur personen på bilden upplever situationen kan spela in, men är inte avgörande för bedömningen. Det är bara en av flera faktorer som vägs in. Andra faktorer är till exempel varför bilden lades upp på nätet, vilka personuppgifter som lagts upp utöver bilden, var bilden lades upp, om personen på bilden har blivit informerad om att bilden lagts upp, hur länge bilden legat ute på nätet.

Ett typiskt exempel på när det är kränkande enligt lagen att lägga upp en bild på nätet är om någon gjort det för att skandalisera eller "hänga ut" en viss person.

Att lägga upp en bild på en person som är naken, berusad eller blir retad av andra är ofta kränkande enligt lagen, och därmed olagligt. Då är det inte tillåtet att lägga upp bilden på Internet.

Hur vet jag om en personuppgift är kränkande att publicera på Internet?
Det finns ingen exakt beskrivning av vad som är kränkande enligt lagen, utan det måste bedömas från fall till fall. Hur personen vars uppgifter publiceras på nätet upplever situationen kan spela in, men är inte avgörande för bedömningen. Det är bara en av flera faktorer som vägs in. Andra faktorer är till exempel varför personuppgifterna lades upp på nätet, vilka personuppgifter som lagts upp, var uppgifterna publicerats, om personen vars uppgifter det gäller har blivit informerad om att de lagts upp och hur länge uppgifterna varit publicerade.
Ett typiskt exempel på när det är kränkande enligt lagen att publicera personuppgifter på nätet är om någon gjort det för att skandalisera eller "hänga ut" en viss person.

Tillbaka till Frågor och svar