meny

Datainspektionen granskar kameror på brandstationer

Myndigheten ska undersöka kamerabevakningen på ett antal brandstationer i Östra Skaraborg.

Datainspektionen har tagit emot uppgifter om att flera brandstationer i Östra Skaraborg har bevakningskameror som filmar utrymmen där brandmännen byter om vid utryckning. Enligt uppgifterna filmar kamerorna dygnet runt och personal har filmats helt avklädda.

- Kamerabevakning är integritetskänsligt. Därför är det viktigt att man noga har tänkt igenom bevakningen och säkerställt att man har lagligt stöd för den. Nu vill vi veta hur Räddningstjänsten i Östra Skaraborg har resonerat kring den här bevakningen, säger Moa Nordqvist som är jurist på Datainspektionen.

Datainspektionen begär nu svar på ett antal frågor från räddningstjänsten, däribland hur många kameror som är uppsatta, hur de är placerade, vilka personer som vistas i de bevakade utrymmena, hur många som har tillgång till bildmaterialet och vilket rättsligt stöd man har för kamerabevakningen.

Räddningstjänsten ska även redovisa för syftet med bevakningen, vilka andra eventuella åtgärder som vidtagits och vilka alternativ till kamerabevakning som övervägts.

- Vid all kamerabevakning där personer syns på bildmaterialet ska den som bedriver kamerabevakningen kunna svara på den här typen av frågor, förklarar Moa Nordqvist.

Ett av Datainspektionens uppdrag är att med tillsyn, det vill säga granskningar, kontrollera att de som använder bevakningskameror följer reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR). Kamerabevakning gör det möjligt att ingående bevaka personer på ett integritetskänsligt sätt. Därför är det viktigt att bevakningen görs på ett korrekt sätt och lagligt sätt som minimerar integritetsintrånget.

Läs Datainspektionens skrivelse till Räddningstjänsten i Östra Skaraborg

Läs mer om kamerabevakning

Läs mer om tillsyn

För mer information kontakta
Jurist Moa Nordqvist, telefon 08-657 61 71
Pressekreterare Per Lövgren, telefon 070-736 10 80