meny

Yellow-belly får inte bedriva kreditupplysningsverksamhet

Datainspektionen återkallar nu tillståndet för företaget Yellow-belly att bedriva kreditupplysningsverksamhet. Orsaken är att företaget lämnat ut uppgifter till sajten Mrkoll i strid med kreditupplysningslagen.

Datainspektionen har genomfört en granskning av hur företaget Yellow-belly lämnat ut sitt kreditupplysningsregister till företaget Nusvar som använt uppgifterna på sajten Mrkoll.

Granskningen visar att Yellow-belly överlåtit sitt kreditupplysningsregister till Nusvar utan att först få ett medgivande från Datainspektionen, vilket innebär att företaget brutit mot kreditupplysningslagen.

– Handlingen är att betrakta som allvarlig eftersom vi sannolikt skulle ha avslagit en ansökan om medgivande om en sådan hade gjorts, säger Hans Kärnlöf, jurist på Datainspektionen.

– Att Yellow-belly lämnar ut kreditupplysningsuppgifter utan vårt medgivande tyder på att företagets verksamhet inte bedrivs på ett sakkunnigt och omdömesgillt sätt. Därför återkallar vi tillståndet för företaget att få bedriva kreditupplysningsverksamhet.

Läs Datainspektionens beslut i pdf-format

Läs hur Datainspektionen arbetar med tillsyn

För mer information kontakta
Jurist Hans Kärnlöf, tfn 08-657 61 17
Datainspektionens presstjänst, tfn 08-515 15 415