Lediga jobb på Datainspektionen

Vill du arbeta på en myndighet i fokus som arbetar för att synliggöra integritetsfrågorna i samhället? Här har du möjlighet att arbeta med högaktuella lagar och områden under ständig utveckling.

Lediga jobb just nu:

It-specialister
Registrator
Controllerintresserad redovisningsekonom

Datainspektionen söker it-specialister

Vill du arbeta på en myndighet i fokus som verkar för att synliggöra integritetsfrågorna i samhället? På Datainspektionen får du chansen att tillsammans med engagerade kollegor arbeta med högaktuella lagar och rättsområden som är under ständig förändring och utveckling.

I maj 2018 börjar den nya EU-reformen på dataskyddsområdet tillämpas. Den nya dataskyddsförordningen, (GDPR), och det nya direktivet innebär den största förändringen på dataskyddsområdet på flera decennier och får stora konsekvenser för vårt samhälle och Datainspektionen.

Vi vill stärka vår kompetens inom it-området och söker därför ytterligare it-specialister, meriterande är informationssäkerhetsinriktning.

Arbetsuppgifter

It-specialisten arbetar med teknisk och organisatorisk it-säkerhet så väl på bredden som på djupet.

I rollen kommer du att arbeta med att förklara säkerhetsproblem, säkerhetslösningar och andra tekniska frågor. Detta gör du framför allt för Datainspektionens jurister men också för verksamhetsutövare som behandlar personuppgifter. Du kommer också att arbeta med ärenden, dels genom att ge stöd till juristerna, dels genom att driva egna ärenden. Ärendehandläggningen innebär att inhämta, bearbeta och analysera information samt avgöra risker. I tjänsten ingår det att delta i tillsyn och då bedöma säkerheten vid behandling av personuppgifter och delta i Datainspektionens utbildningsverksamhet utifrån it-perspektivet. Vara behjälplig vid bedömning av personuppgiftsincidenter (enligt art. 33) och konsekvensbedömningar (art. 35). Eftersom variation och nya frågeställningar är vardag i arbetet krävs det att arbetssätt, metoder och verktyg ständigt utvecklas. Du ska följa den tekniska utvecklingen i samhället som påverkar skyddet av personuppgifter.

Vi erbjuder

Tjänsten innebär stimulerande arbetsuppgifter inom ett område i snabb förändring och omfattar alla samhällssektorer. I rollen får du möjlighet att påverka utvecklingen inom integritetsskydd och informationssäkerhet.

Kvalifikationer

 • Minst två års erfarenhet av arbete med praktisk informations- och it-säkerhet
 • Akademisk utbildning med inriktning mot systemvetare eller motsvarande kvalifikationer
 • Har arbetat med närverk-drifts och säkerhetsövervakning eller förvaltning av it-system i ett flertal år
 • Har goda kunskaper gällande operativsystemen Linux/Unix och Windows
 • Har mycket goda kunskaper kring nät och arkitektur
 • Har en god kommunikationsförmåga
 • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska

Personliga egenskaper

Som person tar du dig an dina arbetsuppgifter på ett strukturerat och systematiskt sätt. Du är utvecklingsorienterad och har lätt för att sätta dig in i nya problemställningar. Du har ett stort tekniskt intresse, är analytisk och besitter en förmåga att se helheten. Du kan förklara komplicerade tekniska lösningar på ett lättbegripligt sätt och har en väl utvecklad pedagogisk förmåga. Du har en stark vilja att uppnå resultat samt att lösa tekniska problem. Du har lätt för att samarbeta och kan relatera till andra på ett lyhört och smidigt sätt. Du har en god förståelse för komplexa sammanhang och har ett genuint intresse för att kommunicera dessa på ett lättförståeligt sätt.

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Frågor om tjänsten

Tjänsten är en heltidstjänst, tillsvidareanställning. Datainspektionen tillämpar sex månaders provanställning. För ytterligare information om tjänsten och rekryteringsprocessen kan ni kontakta rekryteringskonsult Ingela Johansson, Poolia: 08-555 659 37. Facklig representant är Adolf Slama 08-657 61 12.

Anställningen är placerad i säkerhetsklass. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning.

Hur ansöker jag?

Sista dag för ansökan är den 2017-12-11. Din ansökan skickar du till Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm eller via e-post till datainspektionen@datainspektionen.se. Referens dnr 02557-2017.

Övrigt

När beslut om tillsättning har fattats, kommer detta att meddelas på Datainspektionens webbplats.

Inför rekryteringen har vi noga övervägt våra annonseringsvägar och vill därför inte bli kontaktade av rekryterings- och annonsförsäljare.

Datainspektionen rekryterar registrator

Vill du arbeta på en myndighet i fokus som verkar för att synliggöra integritetsfrågorna i samhället? På Datainspektionen får du chansen att tillsammans med engagerade kollegor arbeta med högaktuella lagar och rättsområden som är under ständig förändring och utveckling.

I maj 2018 börjar den nya EU-reformen på dataskyddsområdet tillämpas. Den nya förordningen, GDPR, och det nya direktivet innebär den största förändringen på dataskyddsområdet på flera decennier och får stora konsekvenser för vårt samhälle och Datainspektionen.

Myndigheten befinner sig i ett dynamiskt utvecklingsskede och vi rekryterar nu därför ytterligare en registrator.

Arbetsuppgifter

Som registrator ingår du i ett registratorsteam på den administrativa avdelningen. Som registrator företräder du myndigheten och ansvarar för öppning av inkommande post, diarieföring, registrering av ärenden i vårt ärendehanteringssystem samt andra förekommande administrativa uppgifter. I arbetsuppgifterna ingår även att svara i telefon och bemanna vår reception.

Arbetet innebär dels interna kontakter med våra medarbetare och externa kontakter med både privatpersoner, företag, organisationer, journalister och andra myndigheter som kontaktar Datainspektionen. Du arbetar i en händelserik arbetsmiljö, ofta i ett högt tempo. Vid behov kan även andra arbetsuppgifter på den administrativa avdelningen ingå.

Kvalifikationer

Vi söker dig med registratorsutbildning alternativt arbetslivserfarenhet motsvarande samma kompetens. Du har erfarenhet från liknande arbetsuppgifter inom myndighet och goda kunskaper gällande lagar och förordningar som styr offentlig verksamhet.

Du har en god förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska i tal och skrift och vi förutsätter att du är en van datoranvändare med goda it-kunskaper, gärna av ärendehanteringssystemet Platina och som ser dator och e-post som naturliga arbetsverktyg.

Som person är du strukturerad, ansvarstagande och noggrann. Du har en utpräglad känsla för service och trivs i en roll med stor variation i både tempo och arbetsbelastning. Du är effektiv och flexibel och har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter och att prioritera och omfördela arbetsuppgifter beroende på hur arbetsdagen ser ut. Eftersom tempot stundvis är högt på registraturen, ser vi gärna att du är stresstålig och har en förmåga att bibehålla ett gott bemötande även under stress. Vidare är du en person med ett gott omdöme som har lätt för att samarbeta och som trivs med att vara en del av ett arbetsteam.

Mycket stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper.

Anställningens omfattning

Detta är en tillsvidareanställning med sex månaders provanställning. Tjänsten är en heltidstjänst med tillträde så snart som möjligt. Datainspektionen eftersträvar mångfald avseende ålder, kön och kulturell bakgrund. Datainspektionen tillämpar sex månaders provanställning. För ytterligare information om tjänsten och rekryteringsprocessen, kontakta Administrativ chef Karin Malmborg 08-6576129. Facklig representant är Adolf Slama 08-6576112.

Hur ansöker jag?

Sista dag för ansökan är den 2017-12-11. Din ansökan skickar du till Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm eller via e-post till datainspektionen@datainspektionen.se. Referens dnr 02556-2017.

Övrigt

När beslut om tillsättning har fattats, kommer detta att meddelas på Datainspektionens webbplats.

Inför rekryteringen har vi noga övervägt våra annonseringsvägar och vill därför inte bli kontaktade av rekryterings- och annonsförsäljare.

Controllerintresserad redovisningsekonom

Vill du arbeta med stimulerande arbetsuppgifter på en myndighet i fokus och som verkar för att synliggöra integritetsfrågorna i samhället? Datainspektionen är en myndighet som genom sin verksamhet ska bidra till att behandlingen av personuppgifter inte leder till otillbörliga intrång i enskilda individers personliga integritet.

Myndigheten kontrollerar att lagarna på området följs och påverkar så att nya lagar får regler som skyddar integriteten. Vi utbildar och informerar även de som behandlar personuppgifter. EU:s dataskyddsreform som ska börja tillämpas i maj 2018 innebär stora utmaningar för Datainspektionen som ges ytterligare uppgifter och ska samverka med tillsynsmyndigheterna i de andra medlemsstaterna i EU. Datainspektionen har sin verksamhet i centralt belägna lokaler i Stockholm. Myndigheten har idag drygt 50 anställda men förväntas behöva bli betydlig större. Organisationen är platt med snabba beslutsvägar.

Vi rekryterar nu en redovisningsintresserad controller som kan bidra i utvecklingen av ekonomifunktionens analysprocess.

Arbetsuppgifter

I rollen som controller ansvarar du för att analysera, följa upp och förmedla ekonomiska resultat och nyckeltal för Datainspektionen. Du fungerar som stöd till verksamheten i frågor som rör resultatuppföljning och ekonomisk planering. Du förväntas vara drivande i frågor rörande utveckling och förbättring av interna processer och du koordinerar och samordnar rapporteringsprocessen.

Du rapporterar till administrativa chefen och arbetar nära både verksamheten och ledningsgruppen. Du arbetar operativt med den dagliga redovisningen och utvecklar samtidigt vår budget- och rapporteringsprocess och våra analyser av verksamheten.

Rollen innebär bland annat:

 • Löpande redovisning, kontoavstämningar, månadsbokslut
 • Ekonomisk redovisning och bokslut samt intern och extern rapportering
 • Ad-hoc analyser samt utveckling av budget- och prognosprocessen
 • Utredning av intäkts- och kostnadsrelaterade frågor samt analyser i samarbete med verksamheten och ledningen
 • Kartläggning och dokumentering av ekonomiska flöden och rapporteringsflöden
 • Kontinuerlig processutveckling samt kravställning i samband med ekonomirelaterade IT- och systemprojekt.

Kvalifikationer

Vi söker dig med universitets- eller högskoleexamen i ekonomi eller motsvarande erfarenhet med inriktning på redovisning och ekonomistyrning. Du har lång erfarenhet av redovisning samt ekonomisk analys och rapportering. Du har mycket goda kunskaper i ekonomisystemet Agresso. Dessutom är du en avancerad användare i Excel där du använder de flesta funktioner med lätthet. Du har goda kunskaper i svenska och engelska och har lång erfarenhet av att uttrycka dig pedagogiskt i tal och skrift. Dessutom har du:

 • Lång erfarenhet av statlig redovisning/bokföring
 • Lång erfarenhet av budget- och prognosarbete vid statlig myndighet
 • Erfarenhet av att ta fram pedagogiska beslutsunderlag
 • Erfarenhet av att självständigt arbeta med ekonomiska analyser och utredningar.

Personliga egenskaper

Då Datainspektionen står inför en spännande utvecklingsfas söker vi dig som tycker om att jobba i en föränderlig miljö samt drivs av att utveckla verksamheten. Samtidigt inser du vikten av att det löpande ekonomiarbetet utförs med god kvalitet.

Tjänsten kräver att du som person är professionell och lugn med god prioriteringsförmåga. Du har ett konsultativt arbetssätt och har förståelse för kärnverksamhetens behov.

Som person är du analytisk och noggrann med förståelse för detaljerna, men du har också en strategisk höjd där du tar ansvar för vad som är viktigt för myndigheten inom det egna ansvarsområdet men också bidrar till helheten.

Du är lösningsorienterad och van att arbeta självständigt. Du har förmåga att ta initiativ och sätta igång aktiviteter som ger resultat samt leverera dessa i tid. Du har också en mycket god kommunikativ förmåga och du har lätt för att förmedla information. Du kommer att ha mycket kontakter på olika nivåer där en god samarbetsförmåga är avgörande för hur du kommer att lyckas.

Frågor om tjänsten

Tjänsten är en heltidstjänst, tillsvidareanställning. Datainspektionen tillämpar sex månaders provanställning. För ytterligare information om tjänsten och rekryteringsprocessen, kontakta Administrativ chef Karin Malmborg 08-6576129. Facklig representant är Adolf Slama 08-6576112

Hur ansöker jag?

Sista dag för ansökan är den 2017-12-15. Din ansökan skickar du till Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm eller via e-post till datainspektionen@datainspektionen.se. Referens dnr 2650-2017.

Övrigt

När beslut om tillsättning har fattats, kommer detta att meddelas på Datainspektionens webbplats.

Inför rekryteringen har vi noga övervägt våra annonseringsvägar och vill därför inte bli kontaktade av rekryterings- och annonsförsäljare.

Överklaga beslut om anställning

Vill du överklaga ett beslut om anställning kan du skriva till oss. Du måste också ha varit sökande i den rekrytering som du överklagar. I ditt brev ska du tala om vilket beslut du överklagar (ange diarienummer), vilken ändring du vill ha av beslutet och dina skäl för detta. Skicka sedan ditt brev till: Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm eller datainspektionen@datainspektionen.se

För att vi ska kunna pröva ditt överklagande, måste vi ha ditt brev via post eller e-post senast tre veckor efter att vi har meddelat tillsättningen. Vi sänder ditt överklagande vidare till Statens överklagandenämnd för prövning.

Om oss

Läs mer om vårt arbetssätt

Övrig information

Intervjuer kan komma att påbörjas under ansökningstiden. När beslut om tillsättning har fattats, kommer detta att meddelas på Datainspektionens webbplats. Inför rekryteringen har vi noga övervägt våra annonseringsvägar och vill därför inte bli kontaktade av rekryterings- och annonsförsäljare.

Om Datainspektionen
Datainspektionen är en myndighet som ska bidra till att behandlingen av personuppgifter inte leder till otillbörliga intrång i enskilda individers personliga integritet. Myndigheten kontrollerar att lagarna på området följs och verkar för att nya lagar får regler som skyddar integriteten. Vi utbildar och informerar även de som behandlar personuppgifter. EU:s dataskyddsreform, som ska börja tillämpas i maj 2018, innebär stora förändringar på dataskyddsområdet. Datainspektionen kommer att få ytterligare uppgifter och kommer att behöva öka samarbetet med tillsynsmyndigheterna i de andra medlemsstaterna i EU. Datainspektionen har sin verksamhet i centralt belägna lokaler i Stockholm. Myndigheten har idag drygt 50 anställda men förväntas växa under kommande år. Organisationen är platt med korta beslutsvägar.