meny

Om webbplatsen

På de här sidorna får du veta mer om Datainspektionens webbplats, hur den fungerar och hur du använder den.

Datainspektionen strävar efter att vår information ska vara tillgänglig och användbar för så många som möjligt. Vi kommer därför att fortsätta utveckla webbplatsen för att så bra som möjligt passa de som har behov av den. Vi försöker också att hålla innehållet så korrekt och uppdaterat som möjligt. Skulle du mot förmodan hitta några fel i innehåll och funktionalitet så låt oss gärna få reda på det.

Dataskyddsförordningen började gälla den 25 maj 2018. I samband med det togs informationsmaterial och vägledningar som utgick från den gamla lagstiftningen, personuppgiftslagen, bort från Datainspektionens webbplats. Ny information och vägledningar som utgår från dataskyddsförordningens regler kommer att tas fram och publiceras på webbplatsen. Men det är ett arbete som bara har börjat och kommer att ta tid. Detsamma gäller annan ny och ändrad lagstiftning som till exempel kamerabevakningslagen och brottsdatalagen.

Kontakta webbredaktören på följande e-post: webbredaktor@datainspektionen.se

Användning av kakor (cookies)

En kaka (cookie) är en liten textfil som lagras på din dator. Det finns olika typer av kakor. En permanent kaka ligger kvar på besökarens dator under en bestämd tid. En sessionskaka lagras tillfälligt i datorns minne under tiden en besökare är inne på en webbsida. Sessionskakor försvinner när du stänger din webbläsare.

Kakor på datainspektionen.se

ASP.NET_SessionId
Detta är en nödvändig sessionskaka som används av datainspektionen.se för webbplatsens funktionalitet. Rent tekniskt används den för att identifiera en session mellan klient och webbserver. Ingen personlig information sparas och kakan försvinner när du stänger webbläsaren.

Lyssnafunktionen ReadSpeaker

Om du väljer att få en sida uppläst med lyssnafunktionen och gör egna inställningar i spelaren sätts följande kakor.

_rspkrLoadCore
När du klickar på ”Lyssna” sätts en sessionskaka som förvinner när du stänger ner webbläsaren. Om du nekar kakor i din webbläsare kommer du kunna använda uppläsning, men det tar längre tid innan funktionen börjar läsa när du går in på en ny sida.

ReadSpeakerSettings
Om du gör egna inställningar sätts en kaka för att spelaren ska fungera på samma sätt när du går till en ny sida på vår webbplats. Om du nekar kakor i din webbläsare kommer spelaren inte komma ihåg dina inställningar, utan du får göra om dessa för varje sida du vill ha uppläst. Kakan sparas i webbläsaren i cirka fyra dagar. (Om du önskar ta bort kakan i förtid se nedan under rubriken ”Om du inte vill att kakor sparas eller vill ta bort redan satta kakor”).

Om du inte vill att kakor ska sparas eller vill ta bort redan satta kakor

Du kan själv göra inställningar i din webbläsare som automatiskt nekar till lagring av kakor eller som gör att du informeras varje gång en webbplats vill lagra en kaka. Du kan också gå in och radera alla kakor som satts tidigare. Vilka inställningar du kan göra beror på vilken webbläsare du använder, se webbläsarens hjälpsidor för mer information.

Tidigare satte vi en tredjepartskaka som heter __cfduid som används för att verifiera att trafiken är säker. Den sparas i webbläsaren i ett år, den kan du själv ta bort från din webbläsare.

Post- och telestyrelsen är tillsynsmyndighet på området och lämnar ytterligare information om kakor på sin webbplats, www.pts.se.

Tillgängligheten i första hand

All information som publiceras på Datainspektionens webbplats ska vara tillgänglig och användbar för alla besökare, oavsett om de har något funktionshinder och oavsett vilken webbläsare eller vilket operativsystem de använder. Om du har problem med att använda någon del av webbplatsen vill vi gärna att du kontaktar oss och berättar vad som inte fungerar. På så sätt hjälper du oss att förbättra vår webbplats. Självklart gäller det också om du har förslag på förbättringar.

Vi strävar efter att skriva klarspråk i allt vårt informationsmaterial. Skulle du upptäcka texter som är för svåra att förstå får du gärna berätta det för oss så att vi kan förbättra dessa texter. Kontaktuppgifter hittar du här ovanför.

Hjälp och användningstips

Här följer en rad tips som gör det enklare för dig att använda vår webbplats.

Utskrift

Datainspektionens webbplats använder stilmallar (CSS) för att webbläsare automatiskt ska anpassa sidan för utskrift. På så sätt behövs ingen särskild utskriftsversion, utan du skriver ut sidor från webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift. På utskrifterna är menyer och annan navigering borttagen och textstorleken anpassad för utskrift.

Tangentbordsnavigering

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tab-tangenten för att hoppa från en länk till nästa, och Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk. För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift-tangenten samtidigt som du trycker på Tab. Du kan bläddra upp och ner på sidorna med uppil och nedpil samt med Page up och Page down.

Riktlinjer

Webbplatsen är formgiven och utvecklad med målsättningen att följa de riktlinjer som finns för myndigheters webbplatser. Många av dessa riktlinjer är i sin tur baserade på internationella riktlinjer. Vi följer myndigheten DIGGS:s rekommendationer som de uttrycks på webbplatsen Vägledning för webbutveckling. 

Så här hittar du på webbplatsen

Här får du veta mer om hur du bäst hittar det du letar efter.

Vår sökfunktion

Om du vet vad du letar efter men inte kan hitta det så kan vår sökfunktion vara ett bra alternativ. Den hittar du längst upp i högra hörnet på alla sidor.

Spårmärkning (brödsmulor)

För att göra det enklare för dig att veta var du är någonstans på vår webbplats använder vi oss av spårmärkning. För att visa på vilken nivå du befinner dig så visas ett spår längst upp i mittenspalten på webbplatsen. Länkarna går att klicka på om du vill backa bakåt.