Lillebror vet allt om dina skulder

15 maj 2006

Under senare tid har Datainspektionen uppmärksammats på att kreditupplysningsbolag lämnar ut uppgifter på Internet i strid med kreditupplysningslagen. Det kan de göra på grund av att deras webbplatser har utgivningsbevis och därmed skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen. Datainspektionen är därför förhindrad att ingripa mot företagen.

Vissa kreditupplysningsbolag marknadsför numer helt öppet tjänster där upplysningar om privatpersoner lämnas ut utan krav på legitimt behov, vilket kreditupplysningslagen kräver.

På DN debatt den 29 april beskrev Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund hur kreditupplysningsföretag säljer uppgifter om inkomster, kreditvärdighet, betalningsanmärkningar, skulder hos kronofogden och mycket annat. ”Vem som helst kan gå in på Internet och för några tior köpa känslig ekonomisk information om grannar, arbetskamrater, en ny pojkvän eller kanske en arbetssökande. Den som utsätts för frågorna får inget veta. På så sätt är kreditupplysningslagen satt ur spel.”

Datainspektionen har nyligen avgjort fyra tillsynsärenden som rör kreditupplysning på grundlagsskyddade sajter och konstaterar att det i nuläget inte går att göra något åt utlämningen av uppgifterna. Redan tidigare har Datainspektionen skrivit till regeringen om att en lagändring behövs.

Länk till DN-debatt
"Känsliga personuppgifter om grannen till salu på nätet"
"Skrota den sittande utredningen om kreditupplysning"

Datainspektionens beslut
Sms-upplysning
Berlock Information Aktiebolag (dnr 1676-2005)
Business Check i Sverige AB (dnr 1677-2005)

e-upplysning
FöretagsFinans Euro Aktiebolag (dnr 2008-2005)
Business Check i Sverige AB (dnr 2007-2005)

För ytterligare information kontakta:
Handläggare Hans Kärnlöf, tfn 08-657 61 17