Professor i juridik: ”Stäm näthatarna i domstol”

14 mars 2014

Juridikprofessor Mårten Schultz lösning på näthatet är både enkel och radikal: stäm den som näthatat och begär skadestånd. Om fler gör så, kommer näthatet upphöra, säger han i en exklusiv intervju i senaste numret av Datainspektionens tidning, Integritet i fokus.

Den som blivit utsatt för näthat kan inte bara luta sig tillbaka och vänta på att polisen ska ingripa. Man måste ta tag i, och lösa problemet, själv. Det menar Mårten Schultz, professor i civilrätt. Schultz lösning är att den som blivit utsatt för näthat stämmer förövaren i domstol och begär skadestånd.

- Om det blir en form av folkrörelse att utsatta begär skadestånd från näthatare så tror jag att det kommer att ha en klart motverkande effekt på näthatet. Kalla det för juridisk aktivism, säger han i det senaste numret av Datainspektionens tidning Integritet i fokus.

I september förra året skriver Dagens Nyheter att polisen kartlägger tusentals romer över hela landet i ett olagligt, sökbart dataregister. Men är registret olagligt? Och varför har inte Datainspektionen ingripit? Svaren får du i tidningen.

I nummer 1-2014 kan du även läsa om Google Glass. Sökjättens datoriserade glasögon kan hjälpa till med navigation, söka upp fakta, läsa upp mejl och ta foton. Men, de framtida möjligheterna för glasögonen oroar också dataskyddsmyndigheter världen över.

Integritet i fokus kommer ut fyra gånger per år. Du kan teckna en gratis prenumeration och får då hem tidningen i brevlådan. Tidningen kan även hämtas som pdf-dokument via Datainspektionens webbplats.

Du som inte redan har en gratis prenumeration kan teckna en här

Klicka här för att läsa tidningen som pdf-dokument

För mer information kontakta
Redaktör: Per Lövgren, tfn 070-736 10 80

RSS
Här kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.