Chatta med Datainspektionens expert om EU:s nya dataskyddsförordning

25 januari 2016

Om två år försvinner personuppgiftslagen som då ersätts av en EU-förordning som blir direkt gällande lag i Sverige och övriga EU. Vilka blir konsekvenserna? Hur påverkar det mitt bolag? Förstärks min roll som personuppgiftsombud? Det kan du fråga Datainspektionens expert om.

På torsdag den 28 januari klockan 10.00 till 11.00 kan du chatta om den kommande EU-förordningen med Datainspektionens expert Elisabeth Wallin. Chatten hålls denna dag eftersom det är den europeiska dataskyddsdagen. Europas dataskyddsmyndigheter ordnar olika aktiviteter denna dag för att öka medvetenheten om hur personuppgifter samlas in och behandlas och vilka rättigheter man har som medborgare. Datumet har valts eftersom Europarådets dataskyddskonvention antogs den 28 januari 1981.

- Redan om två år träder EU:s nya dataskyddsförordning i kraft och den kommer helt att ersätta personuppgiftslagen. Det innebär en betydande förändring av den lagstiftning som reglerar hur personuppgifter får samlas in och hanteras, säger Datainspektionens generaldirektör Kristina Svahn Starrsjö.

Den nya EU-förordningen innebär att nya krav ställs på bolag som samlar in personuppgifter, att enskilda får större rättigheter och att Datainspektionen får nya befogenheter med möjlighet att utfärda administrativa "böter" på upp till 20 miljoner euro.

- Det blir stora förändringar, kanske framför allt för bolag, myndigheter och andra organisationer som samlar in och bearbetar personuppgifter. Med den här chatten vill vi göra det möjligt för både bolag och privatpersoner att ställa frågor om förordningen, säger Datainspektionens internationella samordnare Elisabeth Wallin.

Chatten hålls:

Torsdag 28 januari mellan kl 10.00 och 11.00

Det går att skicka in frågor redan dagen innan.

Här hittar du chatten

För mer information kontakta
Internationell samordnare Elisabeth Wallin, tfn 08-657 61 11
Pressekreterare Per Lövgren, tfn 070-736 10 80

RSS
Här kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.