Barn kan övervakas via uppkopplad docka

15 mars 2017

En internetuppkopplad docka har väckt stor uppmärksamhet i bland annat Norge och Sverige. Orsaken? Tekniken i leksaken möjliggör närgången övervakning av barnet. I det senaste numret av Datainspektionens tidning kan du läsa mer om dockan Cayla, storebrors bäste vän.

Den norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet har gjort en omfattande granskning av ett par internetuppkopplade leksaker. Både avtalsvillkoren och den tekniska säkerheten i leksakerna har undersökts. För dockan Cayla och roboten i-Que visar granskningen att tekniken i leksakerna möjliggör närgången övervakning av barnet samtidigt som användarvillkoren är luddiga och ger bolagen bakom leksakerna stora möjligheter att använda de data som leksakerna samlar in. Forbrukerrådets undersökning har väckt stor uppmärksamhet i bland annat Norge och Sverige. I det senaste numret av Datainspektionens tidning, Integritet i fokus, kan du läsa mer om riskerna med uppkopplade leksaker.

I tidningen kan du även läsa om ett av de största åtalen för dataintrång i Sverige. Åtalet rör en läkare som kommit över kollegors inloggningsuppgifter, olovligen skaffat sig administratörsbehörighet och därefter skapat nya användarkonton och använt dessa för hundratals olagliga slagningar i patientjournaler. "Det är allvarlig brottslighet och handlar i grunden om tilltron till våra datoriserade system", säger åklagaren som lett utredningen.

På nyhetsplats kan du läsa om hur tunnelbaneresenärer i London spårats via sina mobiltelefoner och hur den amerikanska polisen begärt ut data från en misstänkt persons pacemaker, för att kunna bevisa att mannen tänt eld på sitt eget hus.

Integritet i fokus kommer ut fyra gånger per år. Du kan teckna en gratis prenumeration och får då hem tidningen i brevlådan. Tidningen kan även hämtas som pdf-dokument via Datainspektionens webbplats.

Du som inte redan har en gratis prenumeration kan teckna en här

Klicka här för att läsa tidningen som pdf-dokument

Integritet i fokus kan nu även läsas som digital tidskrift. Via den digitala upplagan kan du tipsa andra om artiklar i tidningen via Facebook, Twitter eller e-post.
Här hittar du den digitala tidningen

För mer information kontakta
Redaktör: Per Lövgren, tfn 070-736 10 80
Formgivning: Fredrik Karlsson, tfn 08-657 61 21

RSS
Här kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.