Får chefen läsa dina mejl?

30 oktober 2017

En dom i Europadomstolen väckte nyligen uppseende. Domen rörde en rumänsk man som blivit avskedad efter att han använt ett chattprogram på sin jobbdator för privat bruk. Men, får arbetsgivare verkligen läsa anställdas e-post och chattar? Svaret får du i det senaste numret av Datainspektionens tidning, Integritet i fokus.

Hur långt får en arbetsgivare gå i kontrollen av sina anställda utan att gå över gränsen? Och förändras arbetsgivarnas möjligheter till kontroll nästa år när den nya dataskyddsförordningen ersätter personuppgiftslagen i Sverige? I det senaste numret av Datainspektionens tidning kan du läsa mer om vilka möjligheter arbetsgivare faktiskt har att kontrollera personalens användning av datorer och mobiltelefoner.

Den 1 augusti trädde en ändring av kameraövervakningslagen i kraft som innebär att drönare utrustade med kamera inte omfattas av lagen, under förutsättning att flygningen bedrivs av någon annan än en myndighet. Men, innebär det verkligen att det är fritt fram att flyga hur som helst med sin drönare?

Nästa år ersätts kameraövervakningslagen av ny lagstiftning. En av förändringarna är att betydligt färre kommer att behöva ansöka om tillstånd för att kameraövervaka, något du kan läsa mer om i tidningen.

Integritet i fokus kommer ut fyra gånger per år. Du kan teckna en gratis prenumeration och får då hem tidningen i brevlådan. Tidningen kan även hämtas som pdf-dokument via Datainspektionens webbplats.

Du som inte redan har en gratis prenumeration kan teckna en här

Klicka här för att läsa tidningen som pdf-dokument

Integritet i fokus kan nu även läsas som digital tidskrift. Via den digitala upplagan kan du tipsa andra om artiklar i tidningen via Facebook, Twitter eller e-post.

Här hittar du den digitala tidningen

För mer information kontakta
Redaktör: Per Lövgren, tfn 070-736 10 80
Formgivning: Fredrik Karlsson, tfn 08-657 61 21

RSS
Här kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.